Wat kun je leren van de Tzolkin kalender?

Toen ik in 2011 mijn eerste boek schreef, deed ik dat vooral voor mijzelf. Ik was destijds communicatietrainer van beroep en gaf schrijftrainingen bij bedrijven. Het lag dus voor de hand om mijzelf al schrijvend uit te leggen wat ik in de boeken niet vinden kon: een stap voor stap handleiding voor bewuster leven aan de hand van de Tzolkin kalender. Maar nadat het boek was uitgekomen gebeurde er iets heel anders dan ik verwachtte.

Een eigen plek

Behalve van gelijkgestemden op mijn pad, die ook behoefte hadden aan zo'n handleiding, kreeg ik ook reacties van mensen die de Tzolkin helemaal nog niet kenden en er graag meer over wilden weten. En die groep groeit nog steeds. Het maakt me echt heel blij dat dat zo is, want de Tzolkin heeft nog lang niet de plek die ik voor ogen heb: midden in de maatschappij. Mijn droombeeld was en is dat de Tzolkin wordt toegepast als praktisch instrument voor bewustwording in het onderwijs, bij de overheid en in het bedrijfsleven. Een instrument bij allerlei vormen van professionele begeleiding van mensen met persoonlijke ontwikkelvragen, in samenwerkingsverbanden of bij loopbaanontwikkeling en studiekeuze. Er is zoveel mogelijk! 

Stap voor stap komt deze droom uit. Ik ben blij als ik hoor dat een deelnemer haar sollictatiegesprek heeft voorbereid aan de hand van haar persoonlijke profiel. Dat het daarmee heel eenvoudig bleek om uit te leggen waarom zij en die baan een perfecte match vormden. Het raakt me als een moeder haar dochter met behulp van de Tzolkin begeleidt bij het vinden van haar weg in een woud van vervolgopleidingingen. En ik ben dankbaar als ik een gymnasiumdocent hoor zeggen dat er in haar mentorklas een heel andere dynamiek is ontstaan sinds haar leerlingen hun geboortezegel en -toon kennen en daarover met elkaar hebben gesproken.

Het geheim van de Tzolkin

Mijn grote passie blijft om zelf te leren over de Maya wijsheid en nieuwe ontdekkingen te doen. Dat inspireert me en zo kan ik vol passie de basis blijven uitleggen aan iedereen die zich afvraagt wat toch het geheim van deze kalender is: eenvoudig en reuzecomplex tegelijk.

Voor mij is het geheim dat de kalender zich buiten ons lijkt te bevinden terwijl dat niet zo is. Eigenlijk is de kalender niet meer of minder dan een afspiegeling wat zich in ieder van ons afspeelt. De Tzolkin kalender is een brug tussen de bron waar alle energie vandaan komt en onszelf. Die bron is het hart van de Melkweg, door de Maya's het 'ene hart' en ook wel de baarmoeder van het universum genoemd. Als mens zijn we ieder een universum op zich. Het grote is immers altijd in het kleine en andersom. Dat ene hart is ook jouw en mijn hart. 

Afstemmen op jezelf en op elkaar

Verbind je je met de energie van de dag, dan ben je afgestemd op je hart. Verbind je je met de energie van je geboortedag, dan ben je afgestemd op wat jou verbindt met alle anderen en tegelijkertijd ook uniek maakt: je kwaliteiten, talenten, jouw eigen manier van doen. En je bent via je geboortedag ook afgestemd op je valkuilen én op alle hulpbronnen die je ter beschikking staan om daarop licht te laten schijnen.

Verbinden we ons met elkaar, dan inspireren en raken we elkaar. Als we samen zijn, verandert de energie. Er onstaan nieuwe mogelijkheden en ook nieuwe hindernissen. We kunnen samen bergen verzetten of komen precies datgene tegen wat we in onzelf mogen helen. De Tzolkin werpt ook daar licht op zodat er bewustzijn komt op ieders inbreng en rol in het geheel. Dat maakt het ook makkelijker om onderscheid te maken tussen jezelf, de ander en het grote geheel.

Op reis in de Tzolkin

De Tzolkin helpt je om je leven als spiritueel wezen in een aards lichaam beswust te (be)leven en delen met anderen. De eerste ingang is makkelijk, maar wil je het echte geheim ontrafelen dan is die eerste stap een uitnodiging om je verder te verdiepen, de bewuste reis aan te gaan en je eigen ontdekkingen te doen. Het is een enorm dankbare taak om mensen op dat pad te mogen begeleiden en faciliteren.

Op de website heb ik een pagina gemaakt met artikelen voor wie wat meer wil weten over de basis. Je vindt er antwoorden op vragen als:

NAAR HET OVERZICHT VAN ALLE ARTIKELEN

Wil je samen met mij op ontdekkingsreis in de Tzolkin om zelfstandig met de kalender te leren werken? Schrijf je dan in voor 'Tzolkin als kompas'. Je start met een cursus van een dag. Daarna kun je naar wens door met een of twee vervolgtrainingen en/of verdiepende workshops. Heb je de nodige Tzolkin ervaring en wil je direct instappen in de training? Neem dan even Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met me op voor overleg.

MEER INFORMATIE OVER TZOLKIN ALS KOMPAS

Op 22 juni kun je meedoen aan de Startcursus in Arnhem en op 28 september start de training Tzolkin als kompas 1 in Loenen. Je bent van harte welkom!

Elvira van Rijn

Nieuwsbrief

Elke dertien dagen automatisch een vooruitblik op het komend levenspad ontvangen?


Facebook Twitter Google+ LinkedIn e-Mail

1 reacties op "Wat kun je leren van de Tzolkin kalender?"

Gravatar
Inge Couckuyt
Dankjewel om de essentie van waar het om gaat in de Maya kalender zo helder samen te vatten Elvira.
Ook en vooral om de persoonlijke toets vanuit je eigen leven te delen. Dit geeft me de bevestiging na zelf zo'n 20 jaar werken met de Tzolkin, voor mezelf, met volwassenen en kinderen. Ook ik ben geboren in de middenkolon. Kin 123.
Warme groet, Inge
 

Plaats een reactie