29 februari de schikkeldag - www.mayawijsheid.nl

De schrikkeldag

29 februari wordt eens in de vier jaar toegevoegd in onze kalender omdat de werkelijke astronomische lengte van een jaar niet precies 365 dagen is, maar 365,2421875 dagen; dus ongeveer 365 en een kwart dag. Waar komt die schrikkeldag nu precies vandaan en hoe gaan we ermee om in de Tzolkin kalender?

Regel en uitzondering

Omdat het overschot net iets minder dan een kwart dag is, is er niet altijd om de vier jaar een schrikkeljaar. Het lijkt ingewikkeld maar dat valt best mee. In de Gregoriaanse kalender worden maar 97 in plaats van 100 schrikkeldagen per 400 jaar gebruikt: alle jaren die deelbaar zijn door vier. Daarop is een uitzondering van toepassing want de eeuwjaren worden overgeslagen met uitzondering van de eeuwjaren die deelbaar zijn door 400. Het jaar 2100 is dus geen schrikkeljaar maar het jaar 2000 was dat wel.

De gemiddelde lengte van het jaar komt daarmee op 365,2425 dagen. Dit verschilt nog steeds van de werkelijke lengte van het astronomische jaar, de afwijking is echter slechts één dag per 3200 jaar. De Gregoriaanse kalender schrijft niet voor hoe dit gecompenseerd wordt, wellicht wordt er in de toekomst bepaald dat er een schrikkeldag overgeslagen wordt. Dat zien we dan wel weer.

Extra 'dag buiten de tijd'

En wat doet de Tzolkin met schrikkeldag? De klassieke of Quiché telling kent geen schrikkeldagen. Elke dag heeft een eigen energie en dat telt zo al duizenden jaren ononderbroken door. In 2020 valt 29 februari in de Klassieke telling op 4 Cimi/Kame of Witte Wereldoverbrugger en in 2024 op 9 Manik/Kej of Blauwe Hand.

In de Dreamspell kalender heeft schrikkeldag wel een bijzondere rol. Je zou deze dag kunnen zien als een extra dag buiten de tijd. Er hoort officieel geen zegel en toon bij deze datum. Hierdoor ontstaat er een wiskundig ritme dat José Arquëlles de synchrone orde noemt: een cyclus die zich elke 52 jaar herhaalt. Dit ritme zorgt ervoor dat we in deze telling bijzondere informatie kunnen vinden over onze levenscycli over de rol van alle 20 levenspaden in ons leven en de poorten in de tijd die elke vier dagen voorbij komen naar eerdere of latere levensjaren. De Kosmische telling en de DNA telling volgen het ritme van de Dreamspell kalender.

Realiseer je dat deze noodzakelijke correctie, op wat voor manier dan ook toegepast, niets te maken heeft met het feit dat de Gregoriaanse kalender een bedachte en kunstmatige kalender is. Ook als de Gregoriaanse kalender niet zou bestaan, zou er een correctie nodig zijn om de 52-jaren cyclus van 18,980 dagen intact te houden.

Blauwe Aap of Gele Mens?

  

Schrikkeldag heeft officieel geen eigen zegel en toon en valt telkens tussen een Blauwe Aap en een Gele Mens dag. In de Maya wijsheid app en op de website geven we 28 en 29 februari dezelfde energie. Dat is immers waar de correctie over gaat: we lopen een beetje uit de pas en schrikkeldag zorgt dat we weer synchroon lopen. Het kan dus heel goed dat je in de periode voor schrikkeldag het gevoel hebt dat je telkens de energie van de vorige dag nog voelt. Dat is precies wat op schrikkeldag wordt gecorrigeerd zodat we weer vier jaar vooruit kunnen.

De informatie over schrikkeldag is afkomstig van Wikipedia

Dagenergie

19 juni 2024

Witte Wind
Witte Wind

Toon 8
Toon 8

Nieuwsbrief

Elke dertien dagen automatisch een vooruitblik op het komend levenspad ontvangen?


Facebook Twitter LinkedIn e-Mail Instragram

2 reacties op "29 februari: de schrikkeldag"

Gravatar
Ronald
Ik had de laatste dagen juist andersom het gevoel dat ik achterliep, dus de energie van de VORIGE dag nog aan het uitwerken was. Straks met de extra dag kom ik volgens mij weer op schema.  

Gravatar
Elvira van Rijn
Klopt Ronald! Ik was in de war: we lopen niet voor maar achter :-) Inmiddels heb ik het in het artikel gecorrigeerd.  

Plaats een reactie