Hoe de jaarenergie je dichter bij jezelf brengt

spiral pattern 2682025 640Sinds een aantal jaren is het voor mij twee keer per jaar nieuwjaar. Ik leerde dat niet alleen de energie van het nieuwe kalenderjaar maar ook van het nieuwe zonnejaar mij en vele anderen helpen om op koers te blijven. In dit artikel leg ik je graag uit hoe dat werkt, zodat je het zelf kunt gaan ontdekken en ervaren.

Twee kalenders

In 2006 vierde ik voor het eerst Maya oud en nieuw op de Dag buiten de tijd. Een dag om het oude los te laten, dankbaar terug te kijken en even niets te hoeven. De dag erna, 26 juli, begon het nieuwe Zonnejaar volgens de Dreamspell kalender. De dagenergie van deze nieuwjaarsdag ondersteunt ons telkens een heel jaar lang en prijkt steevast op de Maya agenda van Nicole Zonderhuis en het energiedagboek van Lucas Slager en Lianne Welten om ons daaraan te helpen herinneren.

In 2015 begon ik daarnaast ook 1 januari te beschouwen als een energetisch belangrijke datum en sindsdien neem ik deze dagenergie het hele kalenderjaar met me mee als jaarenergie en persoonlijk kompas. Zo ontdekte ik dat beide nieuwjaarsdata hun eigen kracht en waarde hebben. Inmiddels is me duidelijk geworden waarom het zo belangrijk is dat we ons bewust zijn van beide jaarenergieën: ze horen bij elkaar en werken samen. Intussen heb ik er ook weer een reden bij om de jaarwisseling te vieren op een donkere plek waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Het echte vuurwerk speelt zich namelijk af aan de sterrenhemel ver boven al ons geknetter en geknal.

Doorlopende groeispiraal

Zoals ik het ervaar, brengt de jaarenergie van 1 januari je in verbinding met je ware zelf, je energetische oorsprong, de essentie van wie je werkelijk bent. Het helpt je om jezelf op DNA niveau te resetten en terug te keren naar je oorspronkelijke Zijn. Het is een energie die je bezieling brengt en spirituele groei. Een half jaar later, als het nieuwe Zonnejaar begint, vindt er een omslag plaats. We krijgen op 26 juli voor een heel jaar de dagenergie mee om te groeien en creëeren. Deze energie geeft je zonnekracht mee, zodat wat zich spiritueel heeft ontwikkeld op fysiek niveau - in de aardse realiteit - kan groeien en bloeien.

De afgelopen jaren heb ik het persoonlijk ervaren en ook zien gebeuren met mijn jaargroepdeelnemers. Voor de zomer zijn we bezig met werken aan onszelf en zaaien. Het geduld word regelmatig op de proef gesteld, want de groei speelt zich vooral af in de binnenwereld. In de zomer vindt er een omslag plaats en dienen zich de eerste resultaten aan in de vorm van veranderingen in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld op het gebied van werken, wonen, gezondheid, relaties. Daarna is er ander werk nodig: de opkomende zaden blijven voeden en ook wieden, zodat de tere nieuwe plantjes niet worden overwoekerd. En dan, als al het nieuwe volop heeft kunnen groeien in het licht van de zon, is het moment van oogsten gekomen. Er is een nieuwe manier van leven ontstaan die stevig is geworteld en de basis vormt voor nieuwe groei.

Zo vormen de twee jaarenergieën een doorlopende groeispiraal die je kunt benutten om je bewust te worden van wat er in jezelf en om je heen gaande is. Ze helpen je vol vertrouwen op koers te blijven en zijn een steun in de rug op moeilijke momenten. Gebruik je ze als kompas, dan blijf je op koers en ga je meer en meer in de flow leven.

Siriuskalender

Wat is er nu zo natuurlijk aan 1 januari als begin van een nieuwjaar? Dat heeft alles te maken met de ster Sirius. Dit is de helderste ster aan onze hemel en op de Zon na de dichtstbijzijnde ster voor de Aarde. Sirius is 8,6 lichtjaren van ons verwijderd en straalt 23 keer zoveel licht uit als de Zon. Sirius en de Zon vormen samen een twee-eenheid. Samen reizen ze als een ineengevlochten spiraalvormige baan door het universum. Ze leggen een weg af die een grote gelijkenis vertoont met een DNA spiraal. Ieder jaar ontmoeten deze twee zonnen elkaar op 26 juli: het begin van het nieuwe zonnejaar volgens de 13 manen kalender en de kalender van de oude Egyptenaren. star 1096934 640Vlak voordat de Zon opkomt, is op dezelfde plek Sirius aan de horizon te zien en de Sfinx is daarvan getuige. Sirius schijnt op dat moment recht in de ogen van de Sfinx. Dit is de enige samenstand van sterren die jaarlijks op hetzelfde tijdstip plaatsvindt en dus het enige astronomische kalender ijkpunt voor ons aardbewoners. De Zon bevindt zich dan tussen Sirius en de Aarde en voor ons op Aarde is Sirius dan de zon achter de Zon.
Een half jaar later - op 1 januari - staat Sirius op zijn hoogste punt aan de zuidelijke hemel, terwijl de Zon zich op dat moment onzichtbaar diep achter de horizon bevindt. Wij bevinden ons dan precies tussen Sirius en de Zon in. Het is voor ons op het noordelijk halfrond in die nacht de enige keer in het jaar dat de helderste ster die wij kennen, Sirius, de hele nacht te zien is. Er staat dan niets tussen de Aarde en Sirius in. We worden rechtstreeks gevoed door deze tweede zon.

Sirius speelt een belangrijke rol in bijna alle oude beschavingen, in de astronomie, de mythologie en spiritualiteit. Ze wordt vaak afgeschilderd als de krachtbron die de Zon leven geeft, de zon die de spirituele wereld in leven houdt en voedt. In het Oude Egypte was Sirius bekend onder de naam Sopdet, dat volgens de Griekse geschiedkundige en filosoof Plutarchus zwangere vrouw betekende. Sirius wordt in verband gebracht met Isis, de mythische moedergodin van de Egyptenaren. De opkomst van Sirius tegelijk met de Zon markeerde in het Oude Egypte niet alleen het begin van het nieuwe jaar, maar ook het begin van de jaarlijkse overstroming van de Nijl, het begin van een nieuwe vruchtbare periode.

Op koers met de jaarenergieën

Werken met de jaarenergieën helpt je om bewust verbinding te maken met je eigen wijsheid en helpt je op koers te blijven. Jaarlijks kun je rond de jaarwisseling en in juli deelnemen aan verschillende workshops over de jaarenergie. In deze workhops stem je af op het gereedschap dat de jaarenergie jou aanreikt voor persoonlijke groei en bewust creëeren. 

Door mee te doen aan deze workshops voed je permanent de koers die je wilt varen en ontwikkel je jouw eigen praktische gereedschap om op koers te blijven en meer in de flow te leven.

Hier vind je het programma Afstemmen op de jaarenergie van 2024.

Hier vind je het programma Afstemmen op het zonnejaar 2024.

Elvira van Rijn

Ps: wil je weten waarom 26 juli wel het begin van het nieuwe zonnejaar maar niet het begin van het nieuwe Maya jaar is, lees dan ook dit artikel.

Bronnen
• Peter Toonen, De Natuurlijke Tijd, berichten van de Maya’s voor de nieuwe tijd, Petiet, Laren (NH) 2002
www.nl.wikipedia.org/wiki/Sirius_(ster)
www.tunkamaya.com

Dagenergie

16 juli 2024

Rode Maan
Rode Maan

Toon 9
Toon 9

Nieuwsbrief

Elke dertien dagen automatisch een vooruitblik op het komend levenspad ontvangen?


Facebook Twitter LinkedIn e-Mail Instragram

0 reacties op "Hoe de jaarenergie je dichter bij jezelf brengt"

Plaats een reactie