Energie update Maya Tzolkin zonnejaar 2018

26 juli 2018 - 25 juli 2019

Energie updates publiceer ik altijd keurig op de juiste datum: op de eerste dag van een levenspad of van het nieuwe zonnejaar*. Met dit artikel liep dat echter helemaal anders. Dat heeft alles te maken met de energie die je vanaf 26 juli 2018 een jaar lang ondersteunt om je spirituele groei van de afgelopen tijd zichtbaar en tastbaar te maken in de materie. In dit artikel lees je wat er zo bijzonder is aan dit zonnejaar en waarom je van deze uitzonderlijke zomer kunt leren hoe je afstemt en meesurft op de jaarenergie. Ook als de zomer al weer lang voorbij is.

Rode Maan toon 13 in het Rode Aarde levenspad

rode maan

De dag voordat het nieuwe zonnejaar begon waren we met een groep vrouwen bijeen om de Dag buiten de tijd te vieren en af te stemmen op de energie van het nieuwe zonnejaar dat een dag later op Rode Maan toon 13 zou beginnen. We deelden onze ervaringen van de afgelopen twaalf dagen in het Rode Aarde levenspad. Wanneer je bewust bent hoe het Rode Aarde levenspad werkt, en in het bijzonder de laatste dag daarvan, Rode Maan toon 13, dan kun je daar heel veel aanwijzingen uit halen die je een heel jaar lang helpen om mee te surfen op de energie. Niet alleen die dag maar alle dertien dagen van dit pad zijn dus van belang. Dit zijn de belangrijkste inzichten en tips die we met elkaar deelden op deze dag en die ik graag met jou deel.

Einde van een cyclus: genieten, afronden en thuiskomen

Het nieuwe zonnejaar is een toon 13 jaar en daarmee het laatste jaar in een cyclus van dertien. Deze cyclus is begonnen in 2006 met een Rode Maan toon 1 jaar en eindigt nu met een Rode Maan toon 13 jaar. Vraag je eens af wat is er toen gestart dat nu is voltooid of dit jaar zijn voltooiing krijgt? Je hebt een heel jaar om daarvan te genieten voordat er in 2019 weer een nieuwe cyclus begint. Dit zonnejaar is een jaar van genieten, afronden en thuiskomen.
We gebruikten de energie van dankbaarheid om terug te kijken op alles wat we het afgelopen jaar niet verwachtten maar toch kregen. Op alles wat we niet hadden durven hopen, op alle meevallers. Zelfs de meevallers die in eerste instantie tegenvallers leken. Deze energie van dankbaarheid kun je elke dag activeren. Daarmee trek je alles aan wat nodig is voor jouw verdere groei en voor onze gezamenlijke groei als mensheid op weg naar een nieuwe aarde. De energie van het Rode Aarde levenspad helpt je om in jou alles wakker te maken wat nodig is voor een nieuwe aarde en een nieuw begin.

Opmaat voor een nieuw begin

road 909704 640

Dit zonnejaar is de opmaat voor vernieuwende projecten die vanaf 26 juli 2019 verder uitgewerkt en verfijnd zullen worden in een nieuwe cyclus van 13 jaar. Wees dus niet teleurgesteld als een project of idee niet van de grond lijkt te komen. Geef het de tijd die het nodig heeft en richt je aandacht op datgene wat nog aandacht vraagt om af te sluiten.
Als je vooruit wilt, is het soms lastig om je bezig te moeten houden met het verleden. Juist dit Rode Maan jaar helpt je om te zuiveren, zodat je in de zomer van 2019 helemaal klaar bent voor een nieuwe start. Laat bezigheden, mensen en ideeën waaraan je energie verliest bewust los. Als je het lastig vindt om los te laten, accepteer het gevoel dan zonder je beslissingen erdoor te laten beïnvloeden. Door aandacht te geven aan de emoties die gepaard gaan met loslaten, laat je op een diep niveau ook de bijbehorende overtuigingen en patronen los en trek je met jouw vernieuwde energie vervolgens nieuwe mensen en situaties aan die horen bij wie je nu bent in plaats van bij wie je vroeger was.

Omgaan met de tussentijd

Hoe lastig het soms ook kan zijn: het loslaten gaat vooraf aan het aantrekken van iets nieuws. Dit jaar mag je dus oefenen in het verblijven in de leegte. Het oude is weg, het nieuwe is er nog niet. En wat doe je in de tussentijd? Daarover leert deze zomer ons ongelofelijk veel. Want de extreme warmte dwingt ons om rustig aan te doen, niet te veel na te denken over morgen, te vertragen, leuke dingen te doen.
De dagen voor en na de Dag buiten de tijd was ik niet thuis. Gelderland was ons te heet. We waren ‘gevlucht’ naar zee waar het heerlijk was. Strand, zwemmen, luieren, lezen, fietsen, terrasjes. En tussendoor deed ik heel efficiënt wat gedaan moest worden. barefoot 1985858 640Het werk liep ongelofelijk maar waar gewoon door zoals altijd. Behalve als ik me zorgen ging maken, ging duwen of trekken, vond dat dingen anders moesten lopen, sneller of juist langzamer. In de krant las ik over innovatieve ideeën, koelelementen voor het lichaam, betere airco’s voor volgende hete zomers, zodat we bij aanhoudende hitte gewoon net zo hard kunnen doorwerken als altijd. Hoe zou het zijn als dit zomertempo ons veel meer brengt dan maar doorstampen, ook in de herfst en in de winter? Rode Maan helpt je om de stroom van het leven te volgen. Misschien is dit zomertempo ook in andere seizoenen heel vruchtbaar. Deze zomer geeft je in ieder geval uitgebreid de kans om te oefenen in loslaten en vertragen. Lang genoeg om er een gewoonte van te maken je over te geven aan wat het leven van je vraagt in plaats van wat jij van het leven wilt.

Ontspannen doen wat nodig is

Als je loslaat en vertraagt ontstaat er enorm veel ruimte om te doen wat je ontspanning geeft. Het enige wat je hoeft te doen is aanwezig en alert zijn en het pad volgen dat jou het meest pleziert. Dan kan de synchroniciteit voor jou werken en jou helpen als vanzelf te doen wat nodig is, precies op het juiste moment. Zorg het hele jaar net zo goed voor je lichaam als deze zomer. Drink genoeg, eet gezond, slaap voldoende. Als het ’s nachts niet lukt, houd dan overdag een siësta.
Dit zonnejaar staat in het teken van het afbreken van het oude en de opmaat voor een nieuw begin. Dat betekent dat de stroom van het leven nogal eens kan wisselen van aard: het ene moment een kabbelend beekje dan weer een wilde rivier. En die stroom vindt dit jaar zijn weg via het lichaam en het water. Het is dan ook belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert, het water laat stromen. Laat je tranen stromen, drink, zweet, zwem, bezoek de sauna. Alles wat met water te maken heeft ondersteunt, zuivert en geeft energie.

De stroom van het leven volgen

Als je op enig moment overspoeld wordt door je emoties, leert Rode Maan je daarmee om te gaan. Het toverwoord dat daar voor mij bij hoort is verduren. Je mee laten voeren op de golven van je gevoel, zonder erin te verdwijnen. Net als aan het strand als de golven hoog zijn. kayaking 1149886 640De krachten van de zee kun je niet veranderen, je kunt er beter in mee gaan, je soms bewust laten overspoelen. Dan ben je zo weer boven en wordt het een spel in plaats van een drama.
Goed voor jezelf zorgen gaat alleen als je jezelf goed kent. Dit zonnejaar kun je verder groeien en inzichten krijgen door je te verdiepen in jezelf en orde op zaken te stellen in je leven. De inzichten krijg je aangereikt door wat anderen je laten zien. In verbinding met anderen leer je het meest over jezelf. Vertrouw erop dat je dit jaar veel hulp en ondersteuning krijgt vanuit de onzichtbare wereld. Juist om tastbare zaken te realiseren. Alles wat je doet met bezieling, zal je lukken. Zolang je je hart volgt en vanuit je eigen waarheid communiceert, ben je in staat om je ideeën vorm te geven en zaken van de grond te krijgen.
Rode Maan toon 13 ondersteunt je om volledig aanwezig te zijn, vol vertrouwen in jezelf. Zelfvertrouwen hebben, betekent dat je erop vertrouwt dat je ieder moment weet wat je moet doen, wat je ook gebeurt. Je hoeft er niet vooraf over in te zitten wat er zou kunnen gebeuren. Je hoeft niet achteraf te klagen over wat je is aangedaan. Je stroomt mee, je weet wie je bent en je handelt vanuit de zuivere persoon die je diep van binnen bent en kent.

Verbinden en delen

team 386673 640

De inzichten voor dit artikel kreeg ik niet alleen. Door kennis over en ervaringen met het Rode Aarde levenspad te delen, gaven we samen betekenis aan de jaarenergie. We ontdekten dat sommige ervaringen persoonlijk waren en andere juist door iedereen gedeeld werden. Door te delen en verbinden leerden we onszelf en onze eigen plek in het geheel beter kennen. Dat hielp ons nog meer te vertrouwen op onze eigen inzichten en wijsheid. Dus ga dapper je eigen weg en verbind je onderweg met gelijkgestemden. Gebruik je talenten en kwaliteiten, ook als je het gevoel hebt dat je er nog niet helemaal klaar voor bent. Jezelf laten zien en je ervaringen delen is voor anderen vaak waardevoller dan je zelf kunt bevatten. Samen hebben we vele stukjes van de puzzel en kunnen we veel meer dan alleen.
Het is inmiddels augustus en dit artikel is klaar. Op een heel andere ‘precies de juiste tijd’ dan mijn hoofd zou bedenken. Zonder duwen of trekken tot stand gekomen en met plezier geschreven door de stroom van het leven te volgen. Het nieuwe op tijd bepaalt zichzelf als je bereid bent los te laten.

Volg bewust de energie van Rode Maan

lunar eclipse 767808 640De Bloedrode maanverduistering van 27 juli was een krachtig begin van dit nieuwe Rode Maan zonnejaar. Deze verduistering haalde onbewuste gevoelens naar de oppervlakte zodat je een wending aan je leven kunt geven en nog meer je authentieke zelf gaat leven. Deze energie werkt nog wel een tijdje door, dus wees bewust van wat zich aandient en hoe je ermee omgaat. Wil je de energie van Rode Maan bewust blijven volgen? Op 4 september begint er weer een online cursus met de dagenergie in het Rode Maan levenspad. Je volgt dan de laatste vier levenspaden van deze Tzolkinronde waarin we worden ondersteund om boven onszelf uit te stijgen zodat we klaar zijn voor de volgende ronde. 

Ik wens je een vruchtbaar zonnejaar toe!

Elvira van Rijn

 

* De betekenis van een zonnejaar

Hoe zit het astronomisch nu precies met het zonnejaar? Ieder jaar op 26 juli ontmoeten de zon en de ster Sirius (ook wel Hondsster genoemd) elkaar. Vlak voordat de Zon opkomt, is op dezelfde plek ook Sirius aan de horizon te zien. dandelion 1557110 640Dit is de enige samenstand van sterren die jaarlijks op hetzelfde tijdstip plaatsvindt en dus het enige astronomische kalenderijkpunt voor ons aardbewoners. De Zon bevindt zich dan tussen Sirius en de Aarde en voor ons op Aarde is Sirius dan de zon achter de Zon.
Deze ontmoeting markeert niet alleen het begin van het nieuwe zonnejaar volgens de 13 manen kalender maar ook volgens de kalender van de oude Egyptenaren. In het Oude Egypte markeerde de opkomst van Sirius tegelijk met de Zon behalve het nieuwe zonnejaar ook het begin van de jaarlijkse overstroming van de Nijl, het begin van een nieuwe vruchtbare periode. Vanuit dat perspectief bekeken, geeft de energie van deze dag aanwijzingen over de manier waarop je energetisch wordt ondersteund bij alles wat mag groeien en bloeien in je leven.
Vraag je je af hoe de jaarenergie van zonnejaar en het kalenderjaar zich tot elkaar verhouden? Lees dan mijn blog ‘Hoe nieuwjaarsdag je dichter bij jezelf brengt.

 

Dagenergie

28 september 2021

Gele ster
Gele ster

Toon 2
Toon 2

Gratis E-Book

Nieuwsbrief

Elke dertien dagen automatisch een vooruitblik op het komend levenspad ontvangen?


Facebook Twitter LinkedIn e-Mail Instragram

7 reacties op "Energie update Maya Tzolkin zonnejaar 2018"

Gravatar
inge freeth
Dank Elvira, voor al je mooie woorden en al je teksten (online).
Ik las (aanrader van jou)dit afgelopen zonnejaar terug .En ja,
geeft mij weer een boots om geduld te opperren om de komende tijd te ervaren wat er op mijn pad komt.
groet Inge.
 

Gravatar
Marieke
Helder artikel en het wordt weer een mooi jaar!
 

Gravatar
Eppe Louise de Jong
Wat een mooie en heldere uitleg, Elvira, chapeau! Deze tekst heb ik al op andere dagen ook gelezen, maar er komen steeds meer herkenningsmome nten (sorry voor dit woord) op en ik ben je dankbaar voor de richtlijnen, zoals bijv. de energie van dankbaarheid. Dankjewel!!!
 

Gravatar
Corrie
Wat herkenbaar, bemoedigend en stimulerend om door te gaan op de weg die ik ingeslagen heb, ondanks mijn ansten en onzekerheden die ik telkens weer tegenkom bij het stap voor stap loslaten van oude patronen.  

Gravatar
Martha
Wat verhelderend.

Dankjewel
 

Gravatar
Ellen
Mooi!
Dankjewel
 

Gravatar
Expeels dorine
Vandaag had ik een consult bij een astrologie. Ongelofelijk hoe alles in elkaar vloeit, hoe duidelijk jouw tekst is voor mij.
Alles ligt op dezelfde lijn als bij de astrologie.
Dit geeft mij moed om echt door te gaan, om mezelf te vinden, om samen een te worden !
Dank je wel
 

Plaats een reactie