Wat kunnen we leren van de Tzolkin kalender?

De oude Maya’s uit Midden-Amerika hadden een bijzondere relatie met ruimte en tijd, met de stand van de zon en de maan. Die bepalen immers de wisseling van de seizoenen, die op hun beurt van belang zijn voor de natuurlijke cycli van zaaien en oogsten. Door de beweging van de hemellichamen te bestuderen ontwikkelden zij wel 17 kalenders, elk met een eigen gebruik voor aards of spiritueel gebruik. Zij beseften dat het leven beïnvloed werd door verschillende natuurlijke cycli die zich tegelijkertijd voltrokken. De Maya's laten zien dat het bestuderen van de sterren, planeten en hun invloed op het leven een logisch en natuurlijk geheel vormt. En dat wat wij doen: astronomie en astrologie scheiden, kunstmatig is en ons belemmert in de zoektocht naar onszelf. 

Laat je meevoeren op de stroom van energie die de Maya’s ons via hun kalenders laten zien. Stel jezelf open en sta jezelf toe te ervaren en leren. Zo brengt Maya wijsheid je weer in verbinding met je eigen wijsheid en de kansen en mogelijkheden die het leven biedt als je verder kijkt dan je misschien gewend bent.

Elke dag een eigen energie

Alle verschillende kalenders waren met elkaar verbonden door de Tzolkin kalender, de spil waarom alles draaide. De Maya Tzolkin kalender vertelt het verhaal van je leven op basis van je geboortedatum. Zo kun je veel te weten komen over je kwaliteiten, talenten en hoe je vanuit de kosmos energetisch wordt ondersteund om te groeien, creëren en hoe je helemaal jezelf kunt zijn.

De Tzolkin kalender laat ons zien dat elke dag een eigen energie heeft en dat je als het ware kunt meesurfen op die energie. De dagelijks beschikbare energie kun je benutten om projecten, plannen, wensen en relaties vorm te geven. De Tzolkin is namelijk een creatiekalender. Dat kun je alleen al zien aan de omloop van 260 dagen. Omgerekend naar onze kalender is een periode van 260 dagen negen maanden: de tijd van conceptie tot geboorte, de creatie van een mens.

Van deze kalender zijn er verschillende tellingen in omloop. De meest gebruikte is de Dreamspell kalender, een moderne versie van de klassieke Tzolkin kalender. Op deze pagina gaan we uit van de Dreamspell telling die ook wordt gebruikt door de calculator op deze website. Meer uitleg over de verschillende tellingen, hun betekenis en rol vind je hier

Tzolkin

Afbeelding van de Dreamspell Tzolkin kalender uit: Maya wijsheid voor je levensreis, het Tzolkin levenspadenboek, Elvira van Rijn, A3 boeken.

260 dagen

De kalender heeft een omloop van 260 dagen. Elke dag heeft een eigen vakje in de kalender met een Kin getal van 1 - 260. Met de calculator op de homepage reken je jouw geboortedatum in de Gregoriaanse kalender om naar een Kin getal in de Tzolkin kalender. Heb je je Kin getal gevonden dan vind je in het vakje de toon en kleur en links naast de kalender het bijbehorende zegel van je geboortedag.

4 kleuren

Elke dag heeft een eigen kleur. De vier kleuren van de kalender vormen samen de kleinste creatiecyclus in de kalender: een cyclus van vier dagen. Een rode dag wordt altijd gevolgd door een witte, dan een blauwe en een gele enzovoort. Elke kleur is verbonden met een seizoen en een windrichting en heeft een eigen betekenis

Rood - Oost - Lente - Nieuw begin, geboorte

Wit - Noord - Winter - Afstand nemen en verfijnen

Blauw - West - Herfst - Omzetten en vernieuwen

Geel - Zuid - Zomer - Opbloeien en oogsten

20 zegels

Van elke kleur zijn er vijf zegels die elk een eigen kwaliteit vertegenwoordigen met verschillende aspecten: lichte en schaduwkanten. Elk vertegenwoordigen ze op hun eigen manier de eigenschappen van hun kleur. Samen vormen ze het geheel van kwaliteiten van de schepping. Elk zegel is verbonden met ons lichaam: 10 vingers en 10 tenen. 

13 tonen

Een Tzolkin 'week' telt dertien dagen. Elke dag heeft een eigen creatiekracht die wordt vertegenwoordigd door een 'toon'. De tonen zijn weergegeven volgens het telsysteem van de Maya's. Een stip telt voor één, een streep voor vijf. Twee strepen met een stip erboven is dus toon 11. De dertien tonen vertegenwoordigen samen dertien stappen in het creatieproces.

20 Levenspaden

De 260 combinaties van zegels en tonen vormen samen 20 series van 13 tonen: de levenspaden. Samen vormen ze een oneindige spiraal van creatie. Elk levenspad is een stap in deze creatiespiraal. Een omloop van 260 dagen is precies de tijd die nodig is voor de creatie van een mens: van conceptie tot geboorte.

Poortdagen

De zwarte vakjes in de kalender zijn poortdagen of GAP dagen (Galactical Activation Portals). Het zegel van die dag heeft dezelfde kleur als de andere dagen in dezelfde rij. Het zijn kruispunten in de tijd waarop we gemakkelijk informatie uit de kosmos ontvangen. De poort staat die dagen als het ware wijd open. Op deze dagen is er veel te voelen waaraan je misschien niet direct woorden kunt geven. Ben je geboren op z'n dag, dan ben je extra sensitief en ben je al vanaf jonge leeftijd bezig met grote levensvragen.

Kerndagen

De middenkolom vormt de ruggengraat van de kalender en bestaat uit twintig kerndagen. Het is de kolom die ons uitnodigt in het hier en nu aanwezig te zijn. Zaken uit het verleden die je nog niet zijn afgerond komen in deze intense kolom opnieuw op je pad om alsnog af te maken. Ben je geboren in de middenkolom dan beleef je het leven intens. Je kunt je goed concentreren en hebt weinig behoefte aan inbreng van buitenaf.

Brondagen

De middelste twee dagen van de middenkolom vormen samen het hart van de kalender. Daar ligt de verbinding met de bron waar alles vandaan komt en weer naar terugkeert. 

Meer lezen over de Tzolkin?

Met dit praktische boek ontdek je stap voor stap een schat aan wijsheid over jezelf op basis van je geboortezegel, toon en levenspad in verschillende Tzolkin tellingen.

het Tzolkin profielenboek

   

Maya wijsheid voor je levenspad, het Tzolkin profielenboek door Elvira van Rijn, geheel full color, 3e herziene druk

Afmeting: 21x21 cm

Inhoud: 160 pagina's

Uitgeverij: A3 boeken

Prijs: € 24,50

In dit boek zijn alle levenspaden dag voor dag uitgewerkt aan de hand van voorbeelden en citaten. Van elk levenspad vind je een overzicht met de zegels, tonen en gidsen zodat je gemakkelijk de dagenergie kunt volgen of je eigen levenspad ontrafelen.

het Tzolkin levenspadenboek

   

Maya wijsheid voor je levensreis, het Tzolkin levenspadenboek door Elvira van Rijn
met collages van Geertje Mol en zegelillustraties van Patricia Mooren

Afmeting: 21x21 cm

Inhoud: 192 pagina's

Uitgeverij: A3 boeken

Prijs: € 29,50

Dagenergie

16 juli 2024

Rode Maan
Rode Maan

Toon 9
Toon 9

Nieuwsbrief

Elke dertien dagen automatisch een vooruitblik op het komend levenspad ontvangen?


Facebook Twitter LinkedIn e-Mail Instragram

0 reacties op "Leren van de Tzolkin"

Plaats een reactie